Hieronder staan een aantal downloadable PDF documenten die u direct kunt openen, printen en gebruiken. Staat datgene wat u zoekt er (nog) niet bij, vraag dan per e-mail of er informatie beschikbaar is.
Veel rieten daken in Nederland (op villa's en landhuizen) worden vervangen om esthetische redenen.Hierdoor haalt men vaak niet de "normale" levensduur van meer dan 45 jaar. Op boerderijen en schuren waar de functionele levensduur meer bepalend is, is een levensduur van meer dan 50 jaar geen uitzondering. Zie ook het download document: De potentiele levensduur van het rieten dak.
Download De Rietdekkers
Zelf werkt Van Kempen met zijn rietdekkersbedrijf niet met Chinees riet. "Er komt bij ons geen Chinees bos riet in de werkplaats. Geen enkele. Het zal best ook een goede kwaliteit hebben, maar dat riet moet zich ook nog bewijzen."
Zelf werkt Van Kempen met zijn rietdekkersbedrijf niet met Chinees riet. \"Er komt bij ons geen Chinees bos riet in de werkplaats. Geen enkele. Het zal best ook een goede kwaliteit hebben, maar dat riet moet zich ook nog bewijzen.\"
Die prijsexplosie zorgde eerder dit jaar ook voor minder toevoer van riet. Een paar maanden kwam de aanvoer zelfs stil te liggen, waardoor sommige rietdekkers met een tekort werden geconfronteerd. Wachttijden voor klanten liepen op en sommige klanten kregen - door het duurdere vervoer - een herziene, hogere offerte.
De Vakfederatie Rietdekkers is de brancheorganisatie van rietdekkers in Nederland. Zij behartigt de belangen van de zelfstandige rietdekkers en rietdekbedrijven, zowel op economisch als op sociaal gebied. Alle rietdekbedrijven waar de ondernemer het vakdiploma rietdekken bezit kunnen lid worden van de Vakfederatie Rietdekkers.
De oude rietdekker vertelt, zijn zoon schrijft het op. En blijft doorschrijven tot na zijn vaders dood. Rinus Spruit schetst met gevoel het harde bestaan van een rietdekkersfamilie in het begin van de vorige eeuw.
De oude rietdekker vertelt, zijn zoon schrijft het op. En blijft doorschrijven tot na zijn vaders dood. Rinus Spruit schetst met gevoel het harde bestaan van een rietdekkersfamilie in het begin van de vorige eeuw.Oud en arm, het was hun schrikbeeld, want pensioen was er vroeger niet. Dus werd de hele familie ingeschakeld bij het rietdekken zowel in Zeeland als bij aangenomen werk elders in het land. Dat ging niet altijd goed, zoals bij de klus in de Amsterdamse IJ-polder waar een noviteit zou worden gebouwd, een uitstekend geïsoleerde aardappelbewaarplaats van stro en riet, die voor de ogen van de bouwers in elkaar zakte. Als het voor het werk buiten te koud was, werden de varkens geslacht en verkocht. En als er ijs lag, werd bij voorkeur het riet gesneden.Rinus Spruit beschrijft het allemaal op een prachtige, sobere en haast achteloze manier. Met subtiele humor en veel toewijding laat hij ons kennismaken met een manier van leven, die mijlenver van ons verwijderd lijkt, maar die door de dagelijkse details heel herkenbaar wordt en dichtbij komt.In 2011 is het boek in een Duitse vertaling verschenen als Der Storm, der uns trägt.Ook leverbaar als eboek
Aan de Europalaan in Valkenswaard wordt een nieuw huis gebouwd. De kap wordt momenteel gedekt met riet. Een prachtig gezicht om te zien hoe rietdekkers dagelijks bezig zijn dit oude ambacht uit te oefenen.
Intussen klimmen de rietdekkers hoger en hoger, totdat de rietpluimen boven de nok uitsteken. Met een kettingzaag worden de uiteinden simpelweg afgezaagd. Tenslotte wordt de nok bij onze buren één dezer dagen voorzien van een metalen kap in omgekeerde V-vorm. Soms komen er halfronde nokpannen op, die aangesmeerd worden met cement. Heel vroeger werd volstaan met plaggen, die men in de natuur ging steken. Het plaatsen van de metalen kap is de finishing touch en het resultaat mag er zijn.
Het mansardedak (ook wel gebroken dak, knikdak of de Franse kap) loopt verticaal. Met een materiaal als Novariet20 is het bijna zonde om een dak alleen voor de bovenkant van je huis te gebruiken! Deze rietdekkers hebben ervaring in daken die recht omhooglopen. Dat levert een prachtig plaatje op, met de uitstraling en afwerking die past bij strakke, moderne architectuur. Naast een knikdak/mansardedak en nova dak maakt de producent ook een op maat gemaakt dak van Novariet20 mogelijk.
1 Inleiding De Rietdekker en de Rietmattenmaker Riet wordt in het algemeen het schaap met de vijf poten genoemd. Het geeft beschutting tegen regen, wind, hitte, koude en lawaai. Het komt overal ter wereld voor. Het groeit zowel in zoet als in brak water, maar altijd aan de waterkant of in drassig land. Het is gevoelig voor nachtvorst. Het plant zich voort door het zaad uit de rietpluimen. Vooral bij de rivieren gaat dat gemakkelijk omdat het zaad door de stroom wordt meegevoerd. De bruikbaarheid van riet werd al door de vroegste bewoners van ons land ontdekt. Sindsdien is het rieten dak en de rieten afscheiding niet meer weg te denken. De Romeinen maakten ermee kennis tijdens hun veroveringstochten. De schrijver Plinius schreef naar Rome: De volken in het noorden dekken hun huizen met riet en zulke daken blijven lang goed. Tot diep in de middeleeuwen was riet (maar ook stro) het meest gebruikte materiaal voor daken. Zelfs wanden werden wel van riet gemaakt. Dat was helaas ook de reden dat er veel dorpen en steden bij brand soms totaal verwoest werden. De stadsbesturen namen hier snel maatregelen tegen. Gebouwen hoger dan vijf meter mochten niet langer een rieten dak hebben. Later werd het rieten dak in de steden helemaal verboden. Buiten de steden is riet wel in gebruik gebleven. Er zijn diverse soorten riet. Wat tegenwoordig nog steeds veel wordt gebruikt is: Dekriet, meest geoogst voor daken 1,80 meter lang. Stukadoors of matten riet, 2 tot 2,5 meter lang, het moet fijn en recht zijn. Het riet wordt geoogst Oogsten van het riet Rietsnijder met handsnit Klomplaarzen Het riet wordt vanaf de jaarwisseling tot begin april geoogst. Het riet wordt gesneden met een handsnit. Dat is een sikkelvormig mes dat op een houten steel zit. De rietsnijder ging vroeger met klomplaarzen de drassige rietvelden in. Dat zijn klompen waar een leren bovenstuk op vast is gemaakt. Het leer was zo precies op de klompen gespijkerd dat de klomplaarzen waterdicht waren. Tegenwoordig worden rubber laarzen gebruikt. Het opbossen en samenbinden van riet Een rietstuik aan de dijk Het riet wordt samen gebost. Deze bossen hebben aan de onderkant een diameter van 45 cm. Ze worden in het veld op zogenaamde stuiken gestapeld. Later wordt het riet in de werkplaats tot kleinere bossen verwerkt en op een lengte van 1,8 meter gebracht. Zo hebben de makers van rietmatten en de rietdekkers ze het liefst. 1
8 De rietdekker heeft hulpmiddelen nodig om op het schuine dak zijn werk te kunnen doen. Hij gebruikt daarbij de boom en de dekstoel. Daarop kan hij bij het knielen steunen zodat hij niet naar beneden glijd. De boom wordt vast gemaakt met S-haken. Aan de dekstoel zitten al haken om de stoel vast te zetten in het riet. Boom met S-haken en de dekstoel Waar komen het riet en de rietdekkers vandaan? Vroeger kwam praktisch al het riet uit Nederland. Het kwam uit de IJsselmeerpolders, de Biesbosch, uit Overijssel en van de oevers van de grote rivieren.tegenwoordig bestaan er niet zoveel rietvelden meer in Nederland en moet men importeren. Dat gebeurd van uit Turkije. Hongarije, Duitsland en Polen. Rietdekkers in Nederland hebben tegenwoordig werk genoeg. Wanneer je een rieten dak wilt laten maken dan kom je soms op een wachtlijst. Vandaar dat er tegenwoordig ook buitenlandse bedrijven (b.v. uit Hongarije) in Nederland rieten daken maken. Wil je meer weten? De Vakfederatie Rietdekker ( F.J.Weijs Een ambacht in riet Lisse 1990 Riethandel Prosmann Gouderak Historische verenigingen in Krimpenerwaard Firma Arjan van Mourik Arkel Rietdekkersbedrijf Archief Jan Blom Colofon Tekst : Jan Blom Illustraties : Jan Blom nummers 1,3,6,7,10,11,13 t/m 16,19,23,25 t/m 27 Het boek van oude gereedschappen nummer 21 Cees Loeve nummer 8 Oude ambachten op Westelijk Voorne nummer 12 Cor van Someren nummers 17,18 Weijs nummers 2,5,9,20,22,24 Redactie en samenvoeging illustraties en tekst: Johan Knoester Uitgave: Erfgoedhuis Zuid-Holland 8
Als u op zoek bent naar een vrijblijvende en gratis offerte voor uw rieten dak, gebruik dan onze unieke online offerte tool. Domen Rietdekkers heeft deze tool speciaal ontwikkeld zodat u zich kan oriënteren en rietdekkers kan vergelijken.
Als u een rieten dak heeft, dan is er specialistisch materiaal nodig om dit dak te betreden. Om deze reden wordt het vegen van een schoorsteen op een rietgedekt dak meestal gedaan door het rietdekkersbedrijf dat uw dak heeft gedekt. Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een erkende schoorsteenveger die ervaring heeft met rieten daken. U kunt deze vinden op de website van de brancheorganisatie. Het is hierbij wel slim om dit door te geven aan ons in verband met de garantievoorwaarden.
Het rietdekkersvak is nog steeds een ambacht. Daarom moet je aan het werk bij een rietdekker om het vak te leren. Na drie jaar kan je de cursus Vakdiploma Rietdekker volgen. Na ongeveer tien jaar ben je volleerd rietdekker. Omdat rietdekkersbedrijven veel tijd steken in nieuwe rietdekkers is het belangrijk dat je het vak serieus neemt en dit wilt gaan doen voor de lange termijn. Als je interesse hebt om bij Domen Rietdekkers aan de slag te gaan, bekijk dan onze vacatures.
Rietdekkersbedrijf Van der Vegt is een onderneming met zeer veel ervaring. Doorgegeven van vader op zoon. Men kan wel stellen dat Gerwin Van der Vegt, oprichter en bedrijfsleider, met het rietdekkersvak is opgegroeid. Zijn vader leidde jarenlang een succesvol rietdekkersbedrijf.Een team bestaande uit vier mensen zijn dagelijks druk met het repareren en onderhouden, van rieten daken op boerderijen, schuren, hooibergen, tuinhuisjes, landhuizen, molens en luxe villa's.Rietdekken is een ambacht en Van der Vegt is daar trots op! Rietdekkersbedrijf Van der Vegt is lid van de Rietdekkers GildeHeeft u vragen? Wij helpen u graag. Onze adres- en emailgegevens vindt u hieronder. 2ff7e9595c
Commentaires